18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ

17.03.2021 688

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ

           

            Betül Can Anadolu Lisesi olarak Çanakkale Zaferi'nin 106'ıncı yıl dönümünde, şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygı ile anıyoruz

 

            Bugün, kahraman Türk ordusunun emperyalizme karşı dünya tarihinin akışını değiştiren, Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümüdür. 106 yıl önce, İngiliz Savaş Bakanı Lord Kitchener Çanakkale'yi geçmede kara kuvvetlerine ihtiyaç kalmayacağını belirterek, İngiliz Fransız filosunu Limni adasında topladı. Çanakkale'den hareketle İstanbul'u alıp Türk ulusunu karanlığın içine sürüklemek için İngiliz ve Fransız savaş gemilerinden oluşan bu filo, 19 Şubat 1915'ten itibaren saldırıya geçti ve bölgeye tonlarca çelik yağdırdı. Ancak Türk tabyalarının Koca Seyit'inin 275 kg mermiyi kucaklaması, Nusret mayın gemisinin üstün çabası, düşman için felaket olmuştur. 18 Mart'ta yapılan son büyük saldırı da bir sonuç vermedi; İtilaf Devletlerinin yedi büyük savaş gemisi Boğaz'ın sularına gömülmüş, bir kısmı da saf dışı edilmiştir. Bunun üzerine, İngiliz, Fransız ve Anzaklardan oluşan İtilaf Devletleri ordusu, Çanakkale'yi karadan geçmek üzere 25 Nisan 1915'de Gelibolu'ya asker sevk etmişlerdir. Yaklaşık 8 aylık Çanakkale Savaşları'nda Türk askeri, cesur, akıllı ve atak bir komutanın idaresinde neler yapmağa gücünün yeteceğini göstermiştir. Özellikle Anafartalar'da Yarbay Mustafa Kemal'in askere ''taarruzu değil ölmeyi emretmesi'' Churchill'in anılarında ''kaderin adamı'' olarak tanımladığı Mustafa Kemal'in savaşın ve Türk ulusunun kaderini belirlemesinde etkili olmuştur. Bu olay, yalnız O'nun tarihte eşi az görülen bir kan ve ateş imtihanından geçerek kahraman bir savaşçı, üstün bir kumandan olarak belirmesi hadisesi demek değildir. Aynı zamanda, her günü bir başka cehennem olan, havası o günlerde; kan ve barut kokan bu topraklar üstünde beliren Milli Mücadele ateşinin lideri olmasında, Anafartalar kahramanlığının büyük etkisi vardır. Vatan için savaşan, millet için ölen bu askerler karşısında İtilaf Devletlerinin geri çekilmekten başka yapabilecekleri hiçbir şey yoktu. Sonuçta 9 Ocak 1916'da son düşman birlikleri de geri çekilmek zorunda kalmıştır.

 

            Yüz binlerce şehit ve gazimizin kanı pahasına kazandığımız bu savaşta, bütün dünyaya: ''Çanakkale geçilmez!'' dedirten büyük milletimizin eşsiz özverisi, kahramanlığı ve yurtseverliği bir kez daha kanıtlanmıştır. Bu nedenle bu kıymetli gün, Türk ulusu için hem yüz binlerce şehidi yâd ettiğimiz bir hüzün günü, hem de sonuçta dünyanın en güçlü ama en haksız ordularını yenmenin verdiği haklı zafer duygusunu yaşadığımız onur günüdür.

 

            Başta Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale'de vatanı ve namusu için can veren şehitlerimize minnet borçluyuz. Türk gençliği atalarının emanetine daima sahip çıkacaktır. Ruhları şad olsun!